неделя, 22 февруари 2015 г.

Музеят "Soumaya"


Проектиран от FREE Fernando Romero Enterprise, Музеят "Soumaya" е къща на едина от най-важните художествени колекции в Латинска Америка с над 6200 произведения на изкуството и 60 000 квадратни метра изложбена площ.


Музеят  "Soumaya" се намира в бивша индустриална зона от 1940 година, който днес има много висок търговски потенциал. Музеят  "Soumaya" играе ключова роля в бъдещето на района: като виден културен център, тя действа и като инициатор в преобразуването на градското възприятието. Тази авангардна морфология и типология определи нова парадигма в историята на мексиканската и международна архитектура.

От външната страна, сградата е с органична и асиметрична форма, която се възприема по различен начин от всеки посетител, като същевременно остава възхитен от разнообразието на колекцията от вътрешната страна. Нейната разнородна колекция се помещава в непрекъсната изложбена площ разпределена на шест нива, представляващи приблизително 60 000 ft². Сградата включва и аудитория за 350 души, библиотека, офиси, ресторант, магазин за подаръци и мултифункционален салон.


Обвивката на сградата е изградена с 28 стоманени извити колони с различни диаметри, всяка със собствен геометрия и форма, като предлага на посетителя мека нелинейна обиколка на цялата сграда. На всяко ниво има седем пръстени греди за сигурност, с които се подобрява структурата и гарантира неговата стабилност. Последният етаж е най-голямото пространство на музея. Покривът е направен от окачени конзолни, които позволяват на естествената дневна светлина да преминава свободно. За разлика от сградната обвивка, която е непрозрачна, предлагаща малки и оскъдни отвори навън. Този жест може да се тълкува като намерение за създаване на защитен навес за събиране на изкуството. Фасадата е направена от шестоъгълни алуминиеви модули, които оптимизират опазването и устойчивостта на цялата сграда.



 








Превод: Иван Иванов
http://designclub.bg/



Няма коментари:

Публикуване на коментар