понеделник, 23 февруари 2015 г.

Кой са по-добри на работното място, мъжете или жените?

Кой от двамата и изобщо може ли да има такова среднование? Това ще разберем днес от резултатите на нашата анкета в социалната мрежа, но нека започнем с малко предистория.


 От древността знаем, че мъжът е главна фигура и се е постарал, като такъв да изолира жената в нейните отговорности: да се грижи за дома и поколението му, но не и до днес. Този стереотип е разбит още през 18-ти век от Мери Уолстънкрафт. Тя е написала най-значимата книга в началото на феминисткото движение. Тракт "Победа на правата на жените", предвиждайки ясна морална и практическа основа за разширяване на правата на човека и политически права за жените. Тя е била истински пионер в борбата за женско избирателно право. Нейното дело продължава Сюзън Антъни, която води кампания срещу робството и за насърчаване на жените и правата на работниците. Тя започва кампания в рамките на движението за въздържание и това я убеждава, че жените трябва да имат глас. Тя обикаля САЩ, дава безброй изказвания по темите на човешките права. В основите на феминизма стоят борбата за равни права и привилегии между мъжете и жените, за повече представители на жените в политиката, бизнеса и културата, за по-голяма независимост и свобода на жените.

 В 21 век жените вече са се доказали и могат да бъдат не по-лоши професионалисти от мъжете, дори що се отнася до типично мъжки професии. Някои жени са родени да бъдат лидери, да командват и да всяват респект у околните – нещо, което се смята за запазена марка на мъжете, а на тях сякаш вече не им прави впечатление, че жените се нагърбват със съвсем мъжки задължения. Надали някой би се учудил, ако види жена да мъкне тежка бутилка с вода, да кове пирони, да боядисва стените или да цепи дърва. Рядкост е в днешно време мъж да се трогне от това и да се втурне да помага. 



Какво става? Всякаш в тази борба за доказване, жената изгуби своята женственост, а мъжът своето мъжество. Истина ли е това, ще разберем от нашата анкета в социалните мрежи.


Отговорите от анкетата:


"Кой според Вас е по-предпочитан в работна атмосфера?"

Тук мнението и на двата пола е почти единодушно. Това е Жената!

------------------------------------------------------

"Кой е по-амбициозен на работното място в дългосрочен план?"

 Това е Мъжът и е абсолютно разбираемо. Старанието на жената да създава кариера утихва в момента, в който тя реши да има семейство.

------------------------------------------------------

"Колко често Вие самите имате спорове с шефа си?"

Мъжете имат много повече спорове с шефовете си, отколкото жените.

------------------------------------------------------

"Кои са основните качества на мъжете"

Психически и емоционално по-стабилни, целеустремени, амбициозни, отговорни към решенията си, могат да пазят тайна, държат на думата си, не са толкова доверчиви, защитават колегите си. Те са кратки, точни и ясни в думите си.

------------------------------------------------------

"Кои са основните качества на жените"

Добри, грижовни, организирани, комуникативни, сексапилни, амбициозни, решителни. Като качество е истъкнато и лъжата при жените в случайте, когато те казват нещо без да го мислят наистина. 

------------------------------------------------------


Интересното тук е, че отговорите на въпроса "Какви са минусите на жените?" се препокриват с отговорите на въпроса "Кои са основните качества на мъжете" и обратното. Като минуси на мъжете са посочени основните качества на жените! 


Като обобщение на резултатите от анкетата тази битка е спечелена от Мъжете, те са по-амбициозни и целеустремени в работата си. Работят повече и имат по-големи възможности да достигнат желаната от тях позиция и да се задържат на нея. Все пак да не забравя ме, че зад всеки един преуспял мъж, стой една жена.




Благодарим на всички включили се в анкетата!

Не забравяйте да коментирате ...













Няма коментари:

Публикуване на коментар