вторник, 10 февруари 2015 г.

Проект "Пресечни точки" от Anila Quayyum


Лазерно изрязан черен дървен куб, окачен на таван с една единствена крушка, която хвърля 32-34 фута сенки, спира дъха на посетителите.




Геометрията на проекта "Пресечни точки" се асоциира с Ислямските свещени пространства.
Зрителят е поканен да се изправи срещу противоречивия характер на куба. Толкова много пресечни точки, но едновременно с това и граници.

"Моята цел е да представя публичната и свещената, светлина и сянка, статичното и динамичното, като се позовавам на чистотата и вътрешната симетрия на геометричния дизайн и тълкуването на хвърлените сенки"




"Проектът "Пресечни точки" е плод на изключването на жена от пространство, общността и творчеството на Джамията и представлява комплексно изразяване на моя опит, докато растях в Пакистан."



Дървенията фриз наподобява модел от Алхамбра. Тя е пресечната точка на историята, културата, изкуството и е място, където ислямските и западните дискурси, съжителствали в хармония и служат като доказателство за симбиозата на разлика.





"Познатото за мен пространство на двореца Алхамбра и спомените за друго време и място, от моето минало, се обединиха в създаването на този проект."















Източник: http://designdautore.blogspot.it/
Превод: Иван Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар